Bescherming van nationaal erfgoed - Rihards Zariņš

Rihards Zariņš (1869–1939) wordt gezien als de vader van de Letse nationale school voor grafische kunst. De kunstenaar heeft een groot aantal grafische en toegepaste grafische werken, illustraties, ex librissen, omslagillustraties en andere belangrijke werken op zijn naam staan. Zijn werk werd van juli tot oktober 2020 gevierd in het Nationale Kunstmuseum van Letland met een uitgebreide collectie van het oeuvre van de iconische kunstenaar, dat meer dan 40 jaar van zijn leven beslaat.

De werken van Rihards Zariņš werden in de Great Exhibition Hall tentoongesteld, in een ruimte die ontworpen was om het creatieve oeuvre en de verschillende technieken van de kunstenaar te benadrukken. Een apart gedeelte was gewijd aan de leerlingen van zijn Grafische Workshop. De tentoonstelling bevatte een aanzienlijke collectie werken uit die tijd en onderstreepte het belang van Zariņš’ werk voor het culturele erfgoed van Letland.

Vanwege de ingewikkelde materialen en historische waarde van deze werken, werden ze allemaal beschermd met het onzichtbare Artglass AR 99-glas, waardoor ze hun conditie behouden en de bezoekers een meeslepende, betoverende ervaring bieden. De grafische techniek vereist compromisloze bescherming, waardoor UV-glas voor kunst het beste middel is om culturele schatten te kunnen tentoonstellen aan het brede publiek.